8 Ocak 2017 Pazar

İSKOÇ BOYUNDURUĞU MEKANİZMASI

SCOTCH YOKE

    Çizimdeki ölçüleri anlamayabilirsiniz.Eğer bu veya bu tarz bir projeyi yapmak için karar verdiğiniz zaman bana mail atarsanız size yardım olurum. Bilgileri,videoyu sayfanın altında vereceğim.



MEKANİZMA
Düzeneğimiz basittir. Kısaca yapacağımız işi seri üretimde parça gönderme işine benzetebiliriz. İskoç boyunduruğu bulunur.İskoç boyunduruğu, dairesel hareket yaparak ileri geri hareket yaptıracağımız bir sistemdir. Bunun yanında sistemde mekanizma elemanları olarak mil ve yay kullanılmıştır. Sistemde parçaları mili çekerek koyulur.Yay burada gerginliği sağlar.Parçaları alta kadar itme kuvvetini  yay sağlar. Her parça indikten sonra boyundurukla ileri hareketini sağlarız. Ve parça ileri gider, boyunduruk geri geldiğinde yeni parça düşer bu olay parça olduğu sürece sağlanır.


YAPILIŞ:

Öncelikle kalıp bir MDF parçası aldım. Ardından mdfnin uzunluğuna göre mekanizmadaki parçaların uzunluklarını kendi kafamda kurup, ölçülendirmeye başladım.Ölçülendirme işlemi bittikten sonra Cnc freze ye mdf yi bağladık. Ardından hazırlanan ölçülere göre parçaların G kodları çıkarıldı. Cnc de mdf ye göre 0 ayarları yapıldı.Kodlar gönderildi. Ve teker teker parçalar çıkarıldı.Birleştirme konusunda ise en başta deniz tutkalı kullandım. 3 parçayı deniz tutkalı ile yapıştırdım. Geç yapıştırma işlem yaptığı için zaman kaybım çok oldu ardından hızlı yapıştırıcı kullanarak daha hızlı bir işlem gerçekleşti.Sağlamlığıda güzel tavsiye ederim. Son olarak boyunduruğun dairesi kaldı.Onuda sanayide polyemitten tornada yaptırdım. Ve ardından mekanizma oluşmuş oldu.
ÇİZİM:


Youtube Video:https://www.youtube.com/watch?v=IPmqtf9nmKs
İletişim: burak.turgut.1616@gmail.com